keyboard_arrow_right
Øk bruken av tre i bygg

Øk bruken av tre i bygg

Tre – et bærekraftig materiale

Det har alltid rast debatter rundt hvilke materialer man bør bruke når man skal bygge bolig eller annen type eiendom. I mange år mente man at kjemisk fremstilte materialer var mye bedre enn naturlige, siden man ikke rører naturen. Altså – at for eksempel plastikk er bedre enn tre, siden trærne må felles mens plastikk kunne skapes i laboratorier. Men etter lang og utfyllende forskning på området viser det seg faktisk at naturlige byggematerialer er mye bedre enn kjemisk fremstilte. Hvorfor? Fordi de etterlater et mindre karbonavtrykk. Det kan virke underlig, men dette er fakta. Når man skaper plastikk og andre materialer, bruker man flere kjemiske stoffer og sitter igjen med en viss mengde avfall. Avfall som det er vanskelig å bli kvitt. Kaster man avfallet i naturen, kan det forårsake store forandringer og til slutt ødelegge et helt område. Prøver man å bryte det ned, kan man sitte igjen med enda farligere avfall. Oppbevaring er derfor det eneste kjente svaret, men slikt avfall kan faktisk bruke over 100 år på å desintegrere. Trær, derimot, er helt naturlige materialer som verken etterlater seg avfall eller er skadelige for miljøet. Dessuten kan man lett kaste alt overflødig avfall og se det råtne bort (og slik avgi mineraler til jorden) på utrolig kort tid. På toppen av dette vokser trærne faktisk frem igjen, mens materialer som jern og kobber må utvinnes fra gruver. Det er derfor en fryd å høre at treindustrien på nytt skal bli en viktig del av utbyggingen her i Norge.

Styrket samarbeid med treindustrien

Etter at de nye retningslinjene for utbyggingen av landet vårt ble vedtatt, har treindustrien fått en ny sjanse til å samarbeide med næringslivet. Grønn konkurransekraft er på fremgang, og norske selskap er blant de første til å omfavne de nye mulighetene som det 21. århundret har gitt oss. Vi har veldig mye skog her i Norge, og ved hjelp av smart planting og kontrollet felling kan vi altså øke bruken av trær ved utbygging uten at det vil forandre vårt naturlige landskap. TEK10 fokuserer på en bærekraftig fremtid for oss alle, og gjennom et tett samarbeid mellom forbrukerne og treindustrien kan vi altså redusere det såkalte karbonfotavtrykket etter byggematerialene. Vi lever i en ytterst spennende tid, og Aalerud AS føler seg stolte av å ha vært helt i spissen av denne miljøvennlige utviklingen fra dag én, lenge før den grønne bølgen skylte inn over Norge.

Mindre karbonavtrykk

Det viktigste med alle de nye forskriftene og regelverkene er å etterlate oss et mindre karbonavtrykk. Regjeringen har som mål å stadig øke vår effektivitet hva angår energibruk, samtidig som naturen får muligheten til å «ta tilbake» det vi en gang «stjal» fra den. Naturen må få komme seg på bena igjen etter ett hundre år med egoistisk industrialisering og utvikling. Trær kan bli ett av svarene i denne problemstillingen, siden økt bruk av tre vil føre til mindre avfall og utslipp. Byggenæringen har fått en ytterst lukrativ mulighet til å ta i bruk nye, miljøvennlige ideer og bruke dem til å gjøre planeten vår et bedre sted å leve.

Senke utslippene før 2030

Regjeringen har fått på plass lange, dype ønsker og planer for fremtiden. Dette er en meget positiv utvikling, og Norge er ett av verdens mest miljøvennlige land allerede. Det er dog fortsatt ikke på tide å juble helt enda, for vi har en lang vei å gå. Utviklingen er veldig positiv, og hvis alt går etter planen vil Norge ikke bare minimere utslippene sine før 2030, men faktisk gå i pluss! Vi snakker om såkalte «plusshus», som etter planen skal komme på banen i de nærmeste årene. Dette er hus som skaper mer energi enn de forbruker – hvis slike hus dukker opp over hele Norge vil vi bli et plussland, altså et land der miljøvennlige bygninger er både uavhengige og givende!