keyboard_arrow_right
Norges 5 høyeste bygg

Norges 5 høyeste bygg

Norge ligger veldig langt bak resten av verden hva angår skyskrapere. Mens hele verden satser på å bygge så høyt oppover, er Barcode-prosjektet det nærmeste vi har kommet en loddrett utvikling. Vi er samtidig et land der naturen og friluftslivet verdsettes høyere enn moderne bygninger av stål og glass, derfor er ikke dette noe å være flau over. Vi gjør ting på eget vis her i landet, og ønsker ikke å hoppe inn i den underlige konkurransen om verdens høyeste bygninger som går verden rundt. Vi har (heldigvis) viktigere ting å tenke på. Samtidig er vi jo ikke helt et baklengsland, heller – her får du en oversikt med de 5 høyeste bygningene i Norge;

Nexanstårnet, Halden – 120 meter

Dette er et næringsbygg, altså kan du glemme å ta deg helt til toppen av Norges høyeste bygning. Nexanstårnet er et rimelig gammelt bygg, siden det kom på plass allerede i 1992. På den tiden var tårnet kun 100 meter høyt, men etter en utbygging av 20 meter kom man frem til dagens høybygg. Selve bygningen er en del av Nexansfabrikken, der man skaper sjøkabler og lignende til oljenæringen. Altså er dette lukker territorium. Tårnet stikker ut fra landskapet og skaper en spesiell atmosfære i området – som en blanding av idyllisk natur og fremtidens samfunn.

Plaza, Oslo – 117 meter

Hvis du har vært i Oslo, kan du umulig ha gått glipp av denne spesielle bygningen. Oslo Plaza er som et symbol på Oslo, ikke ulikt Rådhuset og Akershus festning. Oslo Plaza står midt i sentrum, og er noe av de første du ser når du kommer ut av Oslo Sentralstasjon eller opp fra T-banen ved Jernbanetorget. Man ser faktisk Plaza fra nesten alle steder i hovedstaden. Her finner du et Radisson-hotell med 676 hotellrom over 37 etasjer, der et basseng befinner seg helt på toppen og byr på fantastiske utsikter over Oslo og Oslofjorden. Oslo Plaza er et populært møtepunkt i Tigerstaden, og folk tar seg gjerne til restauranten på toppen – spesielt når det er nyttår! For øyeblikket lage man planer om en videre utbygging av Oslo Plaza, noe som vil gjøre skyskraperen til det høyeste bygget i Norge, samtidig som et nytt tilbygg vil gjøre hotellet til det største i landet.

Posthuset, Oslo – 112 meter

Når man titter på Oslo Plaza, vil man se et annet bygg like ved siden av – det sistnevnte ser ut til å være høyere enn Plaza, men er faktisk fem meter lavere. Vi snakker om Posthuset, tidligere kjent som Postgirobygget. Med sine 112 meter regnes det til å være en skyskraper, men også her har fremme ingen adgang. Det store, røde mursteinsbygget er delt i to deler, og sto ferdig allerede på 70-tallet. Siden dess har det gått gjennom en rekke oppussinger, det seneste i 2014 når byggherrene økte energieffektiviteten betraktelig – man klarte å få ned energibruken hele 4 ganger (400% nedgang!) etter noen raske, smarte inngrep.

Fullgjødselfabrikk 4, Herøya – 110 meter

Som du ser brukes de fleste høye bygninger i Norge til næringsvirksomhet. Altså kan ikke vanlige mennesker (privatpersoner) besøke skyskraperne i landet. Dette gjelder også den spesielle fullgjødselfabrikken på Herøya, som ruger 110 meter over havet. Dette industribygget er såpass høyt av en grunn – høyden brukes til produksjonen av gjødsel.

Nidarosdomen, Trondheim – 98 meter

Det er nesten helt utrolig at man kunne bygge såpass høyt for såpass lenge siden. Nidarosdomen er tross alt nesten 1000 år gammel, og er bygd i kleberstein, lenge før stål og glass kom på banen. Nidarosdomen er landets nasjonale helligdom, og ble kalt «Norges hjerte» frem til reformasjonen på 1500-tallet. Dessuten er dette fortsatt en av verdens største kriker.