keyboard_arrow_right
Dette er verdens største bygning

Dette er verdens største bygning

Kina har vært en utrolig drivkraft på planeten vår de siste tiårene, og de ser ikke ut til å sakke ned farten i det hele tatt. Mange snakker om at Kina «klatrer raskt oppover», men historikere vil faktisk si at Kina er «på vei tilbake». For dette var faktisk verdens helt klart rikeste land i mange århundre, frem til kolonimaktene gikk sammen for å tvinge Kina ned på kne. Etter over ett hundre år med plyndring og ubeskjeden ødeleggelse, klarte Kina å tvinge kolonimaktene ut av landet – rett etter begynte deres raske fremgang. Nå er Kina tilbake, og de bygger mer enn noe annet land i verden. Hele verden er faktisk avhengig av Kina hva angår økonomisk utvikling. Hvis Kina går under, vil vi se en økonomisk krise som får de siste børskrakkene og finanskrisene til å være barnemat i forhold.

New Century Global Centre

For å vise hele verden at Kina er på vei mot en ny fremtid, mot en fremtid der de tar sin naturlige plass som en av verdensmaktene, begynte man i 2010 å bygge verdens største bygning. Den fikk navnet New Century Global Centre, som oversatt fra engelsk betyr «Globalt sentrum for det nye århundret». Tre år etter sto bygningen klar, og det er nesten umulig å beskrive med ord hva dette senteret står for, hva det betyr og hva det byr på. Selv om det «bare» er 100 meter høyt, er New Century Global Centre et mirakel innen byggekunsten. Den gigantiske størrelsen og mylderet av muligheter på innsiden gjør dette til et ordentlig, globalt sentrum. Man kan bli borte i dagevis når man går inn i det gigantiske midtpartiet og finner seg på innsiden av denne bygningen.

Millioner av kvadratmeter

Det høres kanskje helt utrolig ut, men New Century Global Center har 1,7 millioner kvadratmeter bruksareal. Nesten to millioner kvadratmeter! Det er vanskelig å forestille seg, men når man ser bygningen fra parkområdet utenfor, vil man forstå at dette er et helt unikt sted. Den er hele fem hundre meter lang og fire hundre meter bred! Her kan du faktisk få plass til tyve operahus, og fortsatt ha plass til hele Oslo Plaza og Postgirobygget. Først og fremst har man på innsiden en halv million kvadratmeter med butikker – mer enn de aller fleste kjøpesentrene i verden. Deretter finner man flere hoteller, teatre, kjøpesentre, et stort antall kontorer, samt en temapark med vannsklier og en gigantisk, fire hundre meter lang sandstrand. Ja, de har en strand på innsiden der man kan slappe av og nyte digitale solnedganger fra verdens største LED-skjerm. Her har ikke kineserne spart på noe som helst.

T-bane, konserter, ishall

New Century Global Centre er allerede et naturlig sentrum av byen Chengdu, midt i Kina. Byen, som huser over ti millioner mennesker, har sin egen T-bane – denne har nå fått en ny stasjon som er koblet til det gigantiske senteret. Altså kan man gå av T-banen og tilbringe flere dager i New Century Global Centre uten å oppholde seg utendørs. Her avholdes dessuten en rekke konserter, og dersom man bli lei av å tilbringe tiden ved stranden kan man få på seg skøytene og nyte kulden i en enorm ishall. Det er så mye å gjøre i New Century Global Centre at man nesten kan bli svimmel. Utenfor selve bygget blir du møtt av en «dansende» fontene, mens en ny bygning (tegnet av den velkjente arkitekten Zaha Hadid) skal etter planen romme en kunsthall like ved. Slik prøver myndighetene å spre utviklingen av Kina til alle regioner – Chengdu er kanskje ukjent for oss her i Vesten, men med tiden vil også denne delen av Kina være et populært reisemål for eventyrlystne turister.