keyboard_arrow_right
Dette er verdens høyeste bygg

Dette er verdens høyeste bygg

Vi har snakket mye om miljøvennlighet, om historien til Aalerud AS, om Norconsult og utviklingen av bærekraftige bygninger her i Norge. La oss derfor gå inn på noe helt annet her i denne artikkelen – en rask oversikt med verdens høyeste bygninger! Menneskeheten bygger seg oppover, og en uoffisiell konkurranse mellom verdens fremste økonomier har vært i gang veldig lenge. Konkurransen om å ha vedens høyeste bygning. Helt siden Empire State Building kom på plass i 1931 i USA, har konkurransen rast av gårde. Nye bygninger er under oppføring, men la oss se over de fem høyeste bygningene i verden for øyeblikket;

Burj Khalifa, Dubai – 828 meter

De forente arabiske emirater har lenge fokusert på skyskrapere, og hovedbyen Dubai er på alle mulige måter en virkelig «fremtidsby». Her kan man unne seg en tur på en automatisert T-bane (uten fører), eller se hvordan ørken blir til gressplener. Det er samtidig i Dubai man finner verdens desidert høyeste bygning. Vi snakker selvfølgelig om Burj Khalifa, som er nesten to hundre meter høyere enn nummer to på listen. Med sine 828 meter over bakken er dette en helt unik bygning. Nesten en kilometer rett opp! Med sine 163 etasjer får man en fantastisk utsikt fra toppen, og mange lokale innbyggere ser derfor solnedgangen to ganger hver dag (rett etter at solen går ned, tar man seg helt til toppen av Burj Khalifa og ser solnedgangen på nytt)!

Shanghai Tower, Kina – 632 meter

Kineserne har vært helt uslåelige de siste årene hva angår skyskrapere. Fem av verdens ti høyeste bygninger er i Kina, og den høyeste av dem alle er Shanghai Tower. Denne unike skyskraperen har verdens raskeste heiser, og byr på den høyeste utsiktsplattformen på jordkloden. Dessuten er dette et meget miljøvennlig bygg, der effektivt energiforbruk sto i sentrum av planleggingen.

Abraj Al-Bait, Saudi-Arabia – 601 meter

Millioner av mennesker kommer til Mecca hvert år som pilegrimer. Dette er en hellig by for muslimer, men antallet besøkende har vært et stort problem for myndighetene i Saudi-Arabia. Dermed ble det bestemt å bygge et helt senter av hoteller sentralt i byen. Abraj Al-Bait er et unikt prosjekt som er lett gjenkjennelig så fort du ser det én gang. Det gigantiske klokketårnet midt blant skyskraperne strekker seg 601 meter opp i været og er bygd i vakker, postmoderne stil. Samtidig er hotellene og tårnet kun et steinkast fra verdens største moske og det helligste stedet for muslimer – Masjid al-haram.

Ping An, Kina – 599 meter

Med hele 80 heiser og et bruksareal på nesten fire hundre tusen kvadratmeter er dette det nest høyeste tårnet i Kina. Til motsetning fra den velkjente skyskraperen i Shanghai, har de færreste sett, hørt eller besøkt byen Shenzhen, der Ping An International Finance Centre nå står klart. Ping An er dessuten bygd helt og holdent som et kontorbygg, mens de fleste andre skyskrapere på jordkloden er såkalte blandingsbygg der man både har kontorer, hotell, butikker og mye annet.

Lotte World Tower, Sør-Korea – 554 meter

Flere banebrytende skyskrapere ble fullført i fjor (2016), derfor har oversikten over verdens høyeste bygninger forandret seg en god del på kort tid. En av nykommerne på listen over verdens 5 høyeste bygninger er Lotte World Tower i hovedstaden av Sør-Korea. Skyskraperen, som ligner på en tannpirker, ble fullført i mars 2016 og er nå den mest kjente (og besøkte) bygningen i Seoul. Her finner man både et hotell, en rekke leiligheter, kontorer, butikker og en utsiktsplattform på 123 etasje. Bygningen er dessuten fylt med moderne teknologi og er banebrytende med tanke på energieffektivitet.

Verden er i en konstant utvikling, og flere gigantiske skyskrapere er på vei oppover. Blant annet har man Jeddah Tower i Saudi-Arabia, som etter planen skal bli verdens høyeste bygning i 2020 (over en kilometer rett opp!). Man har også en ny skyskraper i Suzhou, Kina, som skal bli 729 meter høyt, samt en ny skyskraper i St. Petersburg, Russland – denne sistnevnte skal etter planen bli Europas høyeste bygning.